Wie is het?

‘Wie is het?’ is een themablog over verschillende personen die deel uitmaken van het jeugdwerk. De blog geeft een gezicht aan de mensen achter ’t Baken.

11-01-2019

Esther van Maanen

Dit wil je niet missen!

Dit hoorde ik steeds maar terugkomen als het ging over het Bakenweekend: ‘Dit wil je niet missen!’ We gingen het meemaken…

Vooraf voelde het nog wel wat gek. Marnix en Simon had ik al een keer gesproken, maar verder zouden het zo’n 45 onbekende jongeren gaan worden waar ik een half weekend mee op zou trekken (oh help?). Tas ingepakt, dochters aan de zorgen van manlief overgegeven en hop, naar ’t Baken! Na een korte start vertrokken we met alle auto’s richting Putten…

Aangekomen bij De Beukhof moest er een slaapplek gevonden worden en bleek ik heel handig ‘estafette’ te kunnen slapen met een andere Esther, die pas de volgende dag zou komen. Tijd om me ongemakkelijk te voelen tussen al die onbekende gezichten had ik niet, want de ene na de andere vraag kwam op me af: ‘Waar woon je?’ ‘Heb je kinderen?’ ‘Wat kom je in de gemeente doen?’ ‘Jouw man is toch dominee?’ Ook werd mij in korte tijd precies uitgelegd, wie allemaal van wie familie was. Nu nog proberen het allemaal te onthouden… Nog vol op aan de praat, snel door naar de groepsruimte, want de Bijbelstudie ging beginnen.

We zongen en Nienke hield een verhaal, waarna we in kleine groepjes uit elkaar gingen. We waren als groep nog maar net begonnen aan het weekend, maar het gesprek was gelijk heel open. Wat tof om te zien! Eerlijk werden sommige ingrijpende gebeurtenissen gedeeld en wat voor gevolg dat had voor het geloof. Verder bleek het ook best moeilijk te zijn om goede keuzes te maken, als het gaat om roken, drinken, uitgaan etc.

Niet veel later werden de warme kleren tevoorschijn gehaald, want het nachtspel ging beginnen. Geblinddoekt in de auto, over kronkelende hobbelpaadjes werden we ergens een stuk verderop in het bos gedropt om met behulp van een kompas de weg weer terug te vinden. Ondertussen zouden er drie auto’s rondrijden waar je niet door gepakt moest worden, anders volgde er een extra opdracht of werd er een paar kilometer aan de zoektocht toegevoegd. Er volgde een tijd van wandelen, verstoppen, oriënteren op het kompas (dat we niet begrepen) en de maan, wegduiken in bosjes en een sluiproute vinden dwars door het bos heen. Toen we met de nodige euforie het kamphuis weer gevonden hadden, bleken er al meer groepen terug te zijn (beetje jammer). Gelukkig wachtte er een lekker broodje hamburger! Met heel wat goede gesprekken over studie en werk, maar ook over hoe de jongeren de kerk beleven en wat zij graag zouden willen, verstreken de uurtjes in de nacht…

Na een paar uurtjes slaap was ik goed op tijd opgestaan, om bij het ontbijt pas te ontdekken dat het ontbijt uit een lange inloop bestond… Maar nadat langzaam maar zeker iedereen een broodje had gegeten en ik zelf de eerste paar bakken koffie op had, vertrokken we naar het bos voor de Schotse Spelen. Er volgden twee uurtjes van fanatiek stokworstelen, spijkerslaan (meer scheef dan erin), balken met mensen erop versjouwen en old school spijkerbroek hangen. Nog een paar potten fanatiek touwtrekken en de eerste helft zat er op! Van de Schotse Spelen, maar ook voor mij van het Bakenweekend, want ik moest weer richting huis vertrekken.

Flink moe, maar ook enthousiast van het weekend kroop ik weer achter het stuur. Wat een gezellige bedoeling, jammer om al naar huis te gaan… Ik ben onder de indruk geraakt van hoe de jongeren zelf alles organiseren, wat een hoop inzet, creativiteit en betrokkenheid! En wat mooi om zo wat meer te zien van wat hen bezighoudt. Ik kan het alleen maar nazeggen: Dit had ik niet willen missen!

09-05-2018

Emma Flier

Wat wil jij bereiken in ’t Baken?

Ik wil dat de gezellige sfeer in ’t Baken staande blijft en dat er nog veel zaterdagavonden mogen komen!

Wat is je favoriete snack?

Mijn favoriete snack vind ik heel moeilijk.. Maar ik denk dan toch chips, de smaak maakt niet uit, haha.

Lisanne van Olst

Waarom ben jij een geschikt Bakenteamlid?

Omdat ik sociaal betrokken ben in onze gemeente. Ik vind het heel belangrijk dat de jongeren een plek hebben om elkaar te ontmoeten.
Ik wil graag een steentje bijdragen in onze gemeente.

Welke app kan niet ontbreken?

Dat zijn toch echt Snapchat en Instagram. Ik vind het heel belangrijk om op te hoogte te blijven van dingen. Af en toe een foto delen is ook altijd leuk. 😊

23-3-2017

Annemieke de Vente

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben er achter gekomen dat ik van vrij veel dingen houd als ik vrij ben. Ik houd bijvoorbeeld best van middagdutjes, of ochtend. Maak niet uit. Lezen vind ik relaxend, ik zit al snel in het verhaal en kan me helemaal inleven. Het allerleukste van plezierboeken is dat je alle beelden (uiterlijkheden etc.) zelf kunt invullen. Als ik lees zijn het dus voornamelijk boeken waar je niet bij na hoeft te denken. Af en toe lees ik magazines, dat is vooral de magazine Psychologie. Die vind ik wel interessant om te lezen.

Verder hou ik best wel veel van eten, het liefst Italiaans en droge worst. Mijn liefde voor kaasjes is trouwens ook gegroeid. Dit heb ik voornamelijk te danken aan mijn vriend. Daar is het een gewoonte om allerlei buitenlandse kaasjes te eten. En ja, het is misschien vreselijk cliché maar Netflixen vind ik echt chill. Vooral series en zo af en toe een filmpje. Gewoon heerlijk in m’n bed, lekker dom kieken. Naast al deze bezigheidjes is mijn favoriete vrijetijdsbesteding toch wel de gezelligheid van vriend(je)en en familie opzoeken (als dit te combineren valt met eten ben ik helemaal gelukkig). Nu ben je dus op de hoogte wat ik graag doe. Heb jij zelf een favoriete vrijetijdsbesteding, let me know. Misschien breng je me op goeie ideeën..

Wat is jouw guilty pleasure?

Juist, ik wist niet eens wat die twee woorden inhielden. Blijkt het dus te gaan om mijn stiekeme/beetje gênante pleziertjes. Ik had er nog steeds geen beeld bij dus ik ben maar op internet gaan googelen voor voorbeelden. Uiteindelijk heb ik d’r één: Ik moet soms een brok weg slikken bij films waar er maar twee zinnen emotioneel van zijn. Maakt niet uit wat voor film/serie, gewoon alles. Van kinderfilms, tot thrillers, tot animatiefilms tot romantische films. Ik heb bijvoorbeeld bij de film ‘My sisters keeper’ gejankt. Samen met een paar vriendinnen en een bak ijs erbij. Heerlijk was dat haha, maar goed ik schaam me er dus wel een beetje voor. Ook wel een dingetje wat best lelijk is maar niks aan te veranderen valt, is dat ik bekend sta bij m’n vriendinnen als droge-worsten-verslaafd. Op mijn verjaardag kreeg ik ze dan ook als cadeau van hen en ze hebben me er gewoon gelukkig mee gemaakt. Heb je dus nog iets goed te maken met me, je weet nu hoe.

Marnix Boer

Wat is je favoriete christelijke zanger/band?

Wat mijn favoriete christelijke band of zanger is vind ik een lastige vraag. Dat komt vooral omdat ik de muziek altijd wel hoor, maar ik kan nooit onthouden hoe het nummer heet of wie de zanger / band daarvan is. Toch ben ik er denk ik wel uit gekomen. Een paar weken terug tijdens de filmavond van ’t Baken draaiden we de film God’s Not Dead 2. Zowel in God’s Not Dead 2 als in God’s Not Dead zit een christelijke band met de naam ‘Newsboys’. Dit vind ik erg mooie muziek dus ik denk dat dat mijn antwoord dan ook is.

Waar kunnen we je voor wakker maken?

Waar jij mij wakker voor kunt maken hoeft niet zozeer eten te zijn, zoals de meeste mensen zouden verwachten. Tuurlijk zal een kipschnitzel of een broodje kebab er wel in gaan, maar ik denk dat als je mij wakker maakt voor een goed spel ik het ook niet erg zou vinden. Vooral de spellen waar een beetje strategie bij hoort vind ik leuk om te doen, bijvoorbeeld: ‘Carcassonne’ of ‘Kolonisten van Catan’.

16-3-2017

Janine Romkes

Waarom zit jij in het Bakenteam?

Ik vind het belangrijk dat de jongeren betrokken raken in de gemeente en dat ze elkaar leren kennen en ontmoeten. ’t Baken is daar een perfecte plek voor. Ik vind het fijn dat ik hieraan mijn steentje kan bijdragen. Ik vind het leuk om me daarvoor in te zetten en samen met het Bakenteam alle dingen binnen ‘t Baken te regelen.

Wat zou je graag in je leven opnieuw willen doen/ meemaken?

Ik zou opnieuw de Oekraïnereis willen maken met de groep waarmee we afgelopen zomer naar Oekraïne zijn geweest. Het was een onwijs gezellige reis met leuke mensen en ook erg leerzaam door de vele dingen die we daar hebben gezien. Ik mis de gezellige avondjes rond het kampvuur nog wel eens!

Nienke van ´t Ende

Welke opleiding volg je?

Ik volg de opleiding VIG/MMZ (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/Medewerker Maatschappelijke Zorg) op het Hoornbeeck College. Ik zit in mijn 2e jaar. Hierna zou ik graag de opleiding verpleegkunde willen volgen.

Waar droomde je als klein kind van?

Ik droomde als klein kind om naar Zuid-Afrika te gaan, om daar de zwarte kindjes te helpen. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds mijn droom. Het lijkt mij geweldig mooi om ontwikkelingswerk te doen. Om kinderen te helpen die het echt nodig hebben. We lezen/horen veel over hongersnood en armoede. Het zou mooi zijn om iets voor deze kinderen te kunnen betekenen. Ook droomde ik veel over verre reizen maken, om andere landen te zien en hun cultuur te ontdekken.

De praktijk zal leren of deze dromen waar gemaakt worden.

9-3-2017

Marlijn Prins

Omschrijf jezelf in 3 woorden

Dit vind ik wel lastig ja…

Ik ben wel een enthousiast persoon. Ik maak graag een praatje en houd van gezelligheid. Ik ben al snel enthousiast wanneer ik iets mag organiseren of wanneer er op school een leuke opdracht wordt gegeven. Soms ben ik iets te enthousiast en verzin ik dingen wat niet echt haalbaar is (is erg jammer voor mij).

Ik ben best wel een perfectionist. Wanneer ik iets in mijn hoofd heb, wil ik het ook graag zo hebben. Wanneer ik iets op me neem doe ik het liefst zoveel mogelijk zelf, ik voel mijzelf snel eindverantwoordelijk. Ik denk dan dat alles goed komt, wat dus niet altijd zo is, helaas.

En als laatste: zorgzaam. Dit omdat ik verpleegkunde doe en dus in de zorg werk en mijn bakenteamgenoten dat ook vinden. Dus dat, zorgzaam.

Wat is je Bakennaam en waarom?

Mijn bakennaam is: zorgprinses. En uh ja, waarom? Ik heb deze naam niet zelf bedacht, dus ik zal er even een leuk verhaaltje van maken.

Nou ja, het eerste gedeelte van mijn naam is omdat ik de opleiding tot verpleegkundige doe. Ik werk in de zorg en ben natuurlijk heel erg zorgzaam. Dus ja, vandaar.

En waarom prinses? Prins is mijn achternaam en veel mensen maken daar prinses van (nieuwe bijnaam denk ik). Oh, en veel oude mensen die ik help maken er prinses van. Die vinden dat zelf ook echt heel grappig, maar eigenlijk is het niet meer echt origineel… maar goed.

Uit beleefdheid lach ik er natuurlijk wel even om 😉

Maarten Biersteker

Wat is je grootste blunder ooit?

Een aantal jaar geleden waren we met ons gezin op vakantie in Zeeland. Ik was een jaar of 13/14. Op een dag ging we naar het stadje Veere. Dit was erg leuk, tot het moment dat we door de winkelstraat liepen. Toen kregen mijn broertje (Pieter) en ik ruzie met elkaar. Ik werd erg boos op hem en wou hem slaan. Toen ik hem sloeg, bleek het Pieter helemaal niet te zijn maar een hele andere jongen die ik niet kende. Toen ben ik maar snel weggelopen.

Wat voor rol speelt het geloof voor jou in het Bakenteam?

Geloof speelt voor mij een erg belangrijke rol in mijn leven. En het geloof probeer ik in de vergaderingen en in de avonden achter de bar mee te nemen. Voordat we met het team een vergadering beginnen, wordt er eerst gebeden om goede beslissingen te maken en om ons te helpen met de vergaderingen. Dit vind ik erg belangrijk. Zonder de hulp van God kunnen we niet het Baken ‘runnen’. Zonder de hulp van God zijn we nergens.

Door middel van gesprekken, muziek en activiteiten kunnen we als Bakenteam een stukje geloof mee geven aan de mensen die in het Baken komen. Het is mooi dat er in het Baken op een laagdrempelige manier over het geloof gepraat kan worden. Vaak gebeurt het dat je op straat of op school raar aangekeken wordt als je zegt dat je gelooft, in het Baken kun je het over het geloof hebben zonder dat je er raar op aangekeken wordt. Als ik achter de bar sta, sta ik altijd open voor een gesprek over het geloof.

Ik hoop dat door ons als Bakenteam door middel van daden er een stuk van Gods liefde aan de andere mensen doorgegeven kan worden.