Hoe onderscheid je de stem van de Heilige Geest van je eigen wensen en gevoelens?

Er zijn drie punten die je hierbij kunnen helpen.

De eerste is: bedenk dat de Heilige Geest je niet iets laat zien wat buiten de openbaring van de Bijbel omgaat. Dus denk je plotseling dat je met een andere man moet trouwen, dan is dat waarschijnlijk niet van de Heilige Geest.

Het tweede is: bedenk dat de Geest is gegeven aan de gemeente. Dus stel dat je denkt dat je je werk moet opzeggen, zijn er dan ook anderen die dit tegen je zeggen? Ga er met iemand voor bidden en kijk of het door anderen wordt bevestigd.

Het derde is: kijk of er deuren opengaan. Misschien denk je dat je wordt geroepen naar het zendingsveld. Maar als vervolgens alle zendingsorganisaties nee tegen je zeggen, was het blijkbaar niet van de Heilige Geest. Of het was misschien wel een weg die je moest bewandelen, maar niet om uiteindelijk naar het zendingsveld te gaan.
Dus check het met de Bijbel, check het met anderen en let op de omstandigheden.

Tot slot: heb je een open houding, waarin je op zoek bent naar wat God tegen jou wil zeggen? Je kunt de Bijbel lezen en denken: ‘Sjonge, interessant wat er allemaal staat.’ Maar je kunt ook aan God vragen: ‘Heer, hebt U mij door dit gedeelte iets te zeggen?’ In het laatste geval zal er makkelijker iets doorkomen van de Heilige Geest. Kortom: leef verwachtingsvol en stel je hart open voor het gefluister – want dat is het meestal ­– van de Heilige Geest.